Discuții la fața locului

Problemele apărute pe secțiunea de pe drumul județean 131 dintre localitățile Mărtiniș și Feliceni, au fost discutate la fața locului de către președintele Consiliului Județean Harghita Borboly Csaba, în data de 13 mai.

Zilele trecute au sosit la sediul Consiliului Județean Harghita reclamații cu privire la faptul că lucrările demarate la începutul lunii aprilie pe secțiunea drumului județean 131, între localitățile Mărtiniș și Feliceni, au fost oprite după scurt timp. La discuțiile inițiate de către Borboly Csaba au luat parte un număr mare persoane interesate.

„Una dintre prioritățile Consiliului Județean Harghita este reprezentată de reabilitarea drumului județean 131, iar din lungimea totală a drumului de 65 de kilometri, au rămas nereabilitați doar câțiva kilometri. Anul trecut s-au finalizat lucrările podului de la Sânpaul. Consider că oamenii au dreptate atunci când se declară nemulțumiți față de faptul că această porțiune de drum a rămas încă nereabilitată”, a afirmat Borboly Csaba.

Pe porțiunea de drum aflată în discuție, lucrările au fost demarate la data de 25 aprilie. Timp de două zile au fost efectuate expertize pe acest tronson, lucrările efective au început în data de 27 aprilie.  Din cauza vremii nefavorabile aceste lucrări au fost oprite două zile mai târziu. În decursul discuțiile de la fața locului, lucrările se aflau în toi.

Cei prezenți s-au înțeles asupra faptului că în decursul a două săptămâni vor termina lucrările de plombare a gropilor, iar în decursul a o lună vor finaliza lucrările de asfaltare a drumului pe porțiunea respectivă. De aici s-a exclus o porțiune de cinci kilometri, deoarece este o una foarte dificilă și a cărei reabilitare este foarte costisitoare. Aici sunt necesare lucrări suplimentare deoarece există  alunecări de teren și este nevoie de efectuare de lucrări specifice. Pentru efectuarea acestor lucrări este nevoie de o sumă de aproximativ 240 de miliare de lei. Este o sumă foarte mare de care consiliul județean nu dispune. Pentru reabilitarea acestei porțiuni de drum se vor solicita bani de la guvern, existând promisiuni de la guvern că în decursul a doi ani se va încerca finalizarea lucrărilor.

Se dorește finalizarea asfaltării și pe porțiunea de drum de cinci kilometri de la Vârful Chinușu și până la ramificația către Feliceni. Drumul se ramifică în localitatea Sânpaul, iar pe porțiunea care duce spre granița județului cu Brașov, unde a mai rămas de asfaltat aproximativ un kilometru se dorește ca până în toamnă să se finalizeze lucrările.

„Am încredere că întreaga porțiune de drum care duce până la granița cu județul Brașov, va fi asfaltată până la toamnă. Este în interesul nostru al tuturor ca lucrările să fie executate bine, de aceea fac unu apel la locuitorii și primarii localităților unde se efectuează lucrări, ca în cazul în care constată nereguli să le semnaleze la adresa de mai info@borbolycsaba.ro, pentru ca să pot interveni dacă este cazul. Totodată le solicit locuitorilor și primăriilor să ajute la curățirea șanțurilor, pentru ca banii pe care i-am cheltui cu aceste lucrări să poate fi cheltuiți cu lucrările de asfaltare”, a spus Borboly Csaba.

La discuțiile purtate a fost prezent parlamentarul Antal István, respectiv primarii localităților Feliceni, Sándor József, Cseke Miklós de la Ocland și Kerekes Péter Tivadar de la Sânpaul.

Miercurea-Ciuc, 15 mai 2011