Se vor reabilita aproape 100 de km de drumuri judeţene

Un nou pas în dezvoltarea județului Harghita: se vor reabilita 97,363 km de drum judeţean în judeţul Harghita prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Aceste investiţii vor contribui la dezvoltarea turismului şi a domeniului economic.

O veste bună pentru locuitorii judeţului Harghita şi turiştilor care vizitează aceste meleaguri: se reabilitează 97,363 km de drum judeţean prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a publica în data de 4 mai lista drumurilor incluse în program, listă care cuprinde şi drumuri din judeţul Harghita. Astfel se vor face lucrări semnificative de asfaltare pe 12 drumuri judeţene.

„Nu am avut niciodată investiţii de această anvergură pe drumurile noastre judeţene, ceea ce va înlesni viaţa locuitorilor, iar turiştii care ne vizitează vor reveni cu o mai mare bucurie. O echipă a consiliului judeţean a lucrat foarte mult pentru ca planurile noastre să poată fi realizate, am prezentat proiectele de mai multe ori reprezentanţilor ministerelor” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Consiliul judeţean a acordat o importanţă deosebită dezvoltării infrastructurii, deoarece este o problemă care afectează cel mai mult locuitorii. Reabilitarea drumurilor este importantă şi din privinţa turismului, punerea în aplicare a Strategiei de Dezvoltare Turistică a judeţului Harghita neputând fi realizată fără acestea. Totodată un sistem rutier modernizat este o condiţie a atragerii investitorilor în regiune. Astfel se poate afirma că prin drumuri modernizate creşte nivelul de trai al locuitorilor, se dezvoltă economia, a accentuat Borboly Csaba în privinţa rezultatelor posibile ale acestor investiţii, amintind promisiunea campaniei electorale din anul 2008 ca până la sfârşitul mandatului de patru ani, lungimea drumurilor judeţene asfaltate va ajunge la 500 de km. Această promisiune este deja realizată, lungimea drumurilor reabilitate în cei trei ani de mandat este de aproximativ 450 de km, iar prin PNDI se vor asfalta încă 100 de km.

Pentru reabilitarea celor 12 drumuri judeţene, autoritatea judeţeană a alocat deja bani din bugetul propriu pe anul 2011, sume care vor putea fi realocate pentru alte proiecte de dezvoltare infrastructurală. Lucrările de reabilitarea depind acum de ministerul dezvoltării, achiziţiile publice fiind lansate de acesta, la care vor putea participa şi firme din judeţul Harghita. Conform celor declarate de Borboly Csaba prin lucrările de reabilitare a DJ134A, DJ153C, DJ174A şi DJ123 vor înlesni traficul spre trei graniţe de judeţ, respectiv pe DJ131 se va asfalta un sector de 5 km, care este un sector foarte greu. În acest caz, din surse proprii consiliul judeţean ar fi putut realiza doar mici lucrări de întreţinere.

Conform listei se vor asfalta pe sectorul de drum dintre Atid şi Crişeni (DJ 136A – înlesnind traficul spre judeţul Mureş), DN13A – Păuleni (136B), Dîrjiu – limita de judeţ spre judeţul Mureş (DJ 133), zona Chinuşu (DJ 131), DN15 – Secu (DJ 174A), Remetea şi Subcetate (153D), respectiv Remetea şi limita de judeţ spre judeţul Mureş (153C), de la DN13C spre limita de judeţ spre judeţul Mureş, până la Eliseni (DJ 134), respectiv sectoarele de drum dintre Şoimoşu-Mic – Eliseni (DJ 134A), Ţengheler – Tulgheş (DJ 127), DN12 – Jolotca (DJ 128), Sânmartin – Cinod (DJ 123). Sectoarele de drum reabilitate sunt prezentate în tabelul anexat.

Miercurea-Ciuc, 15 mai 2011