Ținutul Secuiesc trebuie consolidat din interior

Prin modernizarea drumului județean, am aduce cele două regiuni – Scaunul Ciuc și Scaunul Mureș – mai aproape una de alta. Aceasta și tema aeroportului de la Târgu Mureș, au fost dezbătute la întâlnirea care a avut loc între cei doi președinți ai consiliilor județene, în data de 5 ianuarie. Un alt subiect a fost și înființarea asociației intercomunitare.

Colaborarea dintre cele două județe a fost tema de joi 5 ianuarie, dezbătută de Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și Lokodi Edit Emőke președintele Consiliului Județean Mureș. Au mai fost prezenți  la întâlnire Birtalan József, managerul județului,  precum și Péter Ferenc primarul stațiunii Sovata, care este și președintele al Consiliului Regional UDMR din Ținutul Secuiesc. Participanții au fost de acord ca pentru ca aeroportul regional din Târgu-Mureș să fie funcționabil, trebuie îmbunătățit, fiindcă din punctul de vedere al Ținutului Secuiesc ar fi avantajos. În acest sens se preconizează luarea de măsuri, iar Borboly Csaba a propus ca și Consiliul Județean Harghita să ia parte la asigurarea bunelor condiții de funcționare ale aeroportului, acesta fiind de părere că ar fi bine dacă în acest demers s-ar implica toate județele din Secuime.

De asemenea sunt luate măsuri și pentru subregiunile aflate la granița dintre cele două județe. Așa cum s-a menționat, reabilitarea drumului județean 136A, Corund– Atid – Crișeni – limita cu județul Mureș, participanții la trafic pot ajunge mai repede din Trei Scaune, zona Baraolt sau Miercurea-Ciuc, la Sângeorgiu de Pădure.

„Județele din Ținutul Secuiesc care ar trebui să se asocieze între ele ar fi subregiunile de lândă DJ 131. Este nevoie de reabilitarea a 30 km ca județul Mureș să fie mai aproape de Sfântu- Gheorghe, mai bine zis de Comitetul Trei Scaune” a precizat președintele Consiliului Județean Harghita. Vorbim în special de conectarea drumului județean 136 A, la drumul județean 131 (Feliceni–Ocland). S-ar dezvolta astfel și turismul rural,

La întrunire o altă temă importantă a fost înfințarea Asociației  de Dezvoltare Intercomunitară „Sóvidék”. Asemănătoare cu Asociația  de Dezvoltare Intercomunitară Csomád–Bálványos în care, în parteneriat cu autoritățile județene și organizațiile din Harghita și Covasna, județul Harghita în parteneriat cu județul Mureș promovează zona Sóvidék, chiar dacă aceasta este limita dintre cele două județe și separă regiunile.

„Împreună putem atrage fonduri pentru dezvoltarea regiunii,  pe lângă promovarea unificată avem nevoie de programe, servicii, proiecte, planuri și investiții coerente pentru atingerea obiectivelor  propuse, adică creșterea  numărului de turiștii și numărul înoptărilor. Așa-numita Asociație  de Dezvoltare Intercomunitară va fi înființată de către consiliile județele, împreună cu Sovata, Sărățeni, Praid,  Corund”, a precizat Borboly Csaba.

La întâlnire s-a discutat și despre funcționarea biroului  reprezentanților Ținutul Secuiesc la Bruxelles. Întreținerea biroului ar atrage și subregiunile Crișului și  zona Niraj, atfel împreună județele Harghita și Covasna, patru asociații de dezvoltare (ADI) asigură reprezentarea biroului la Bruxelles. A mai fost vorba despre editarea celui mai nou volum Mesés Székelyföld, care prezintă copiilor Scaunul Mureș (Marosszéket), despre programele consiliului județean cu privire la cartea Ținutului Secuiesc, respectiv extinderea Academiei Ținutul Secuiesc

În discursul ținut de către dna Lokodi Edit Emőke una dintre temele pe care le-a evidențiat a fost decizia privind înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sóvidék, prin care  Sovata și Praid ar putea apărea într-o ofertă turistică unică și astfel s-ar putea dezvolta împreună. Președintele Consiliului Județean Mureș a evidențiat și importanță planului de reabilitare a drumului județean numărul 136.

„Drumul mai sus amintit se află lângă Lacul Bezid, acest a va putea să devină o destinație turistică importantă în următorii 4-5 ani” a spus  dna Lokodi Edit Emőke, menționând că și „Consiliul Județean Mureș își ia angajamentul în ceea ce privește introducerea în turismul religios a  Capelei Vârful Becheci, în colaborare cu biserica catolică. Sper că în acest an vom realiza mai multe proiecte în subregiunile noastre, împreună cu cele două județe”.

Miercurea-Ciuc, 6 ianuarie 2012